Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Adatvédelmi tájékoztató
Termékek Menü

Mivel fűtsük otthonunkat, üzletünket?


 

Az energia árak radikális emelkedése egyre inkább rákényszeríti az építtetőket, hogy már a tervezés időszakában átgondolják, milyen tüzelési módot, illetve berendezést válasszanak otthonuk melegének, meleg víz ellátásának a biztosítására.

Egyre kedveltebbek a fa elgázosító, pellet, és hőszivattyús kazánok. Hasonló komfortot lehet velük elérni, mint az olaj, vagy gáztüzelésű berendezésekkel. Viszonylag nagy a helyigényük, elsősorban ott terjedtek el, ahol nincs gázvezeték. A szolár rendszerek és a hőszivattyúk megtérülési ideje is egyre rövidebb, minden szempontból kívánatos lenne széles elterjedésük. Sajnos ma még magas a beruházási költsége, így igazán azok tudják beépíttetni, akik a fészekrakás időszakában többet tudnak a szokásosnál a fűtési – hűtési rendszerre áldozni. De akkor mi a kézzelfogható, és a megfizethető megoldás? A válasz a Lajta túlpartján már lassan egy évtizede nem kérdéses.

Az elektromos fűtés!

Összeszámolva a pellet, hőszivattyús, a gázfűtés és az elektromos fűtés beruházási és fenntartási költségeit, a legtöbb esetben az utóbbi lesz a kedvezőbb. Hazánkban a fűtéses napok száma bármennyire is hihetetlen, de minimum 180 nap, és a téli átlaghőmérséklet +3ºC. A helyesen, és a tényleges hőveszteségnek megfelelően kiválasztott fűtésrendszer éves, átlagos hatásfoka jó minőségű, modulációs gázkazánok és a távfűtés esetén is maximum 60% körül alakul, de inkább kevesebb, mint több. Egy villamos fűtési rendszer esetében ez 95-98%, és a fűtési szezon igen kis részében, alig néhány napig üzemel teljes terheléssel. A meteorológiai adatok szerint a fűtési szezon több mint 80%-ában a fűtőberendezések kiterheltsége az 50%-ot sem éri el! Igen fontos tehát az éves energia felhasználás szempontjából, hogy a fűtőberendezés csökkentett terhelés, azaz nem teljes kiterheltség mellett hogyan viselkedik. A hagyományos fűtőberendezéseknél a kiterheltség csökkenésével nem csökkennek a veszteségek, de csökken a hasznosuló energia, tehát a kiterheltség csökkenésével csökken a berendezés hatásfoka! Ennek számos oka közül a legjelentősebb a hagyományos, pellet, hőszivattyús és a gázüzemű kazánok, ki-bekapcsolásos üzemmódja. Minél inkább csökken a névlegestől a ténylegeshez a leadott teljesítmény, annál rosszabb lesz a berendezés kiterheltsége, összhatásfoka. A távfűtés esetében maximálisan ki vagyunk szolgáltatva az üzemeltetőnek, a legtöbb berendezés elavultsága miatt azok ár–érték aránya kedvezőtlen! A csőhálózat szigetelése gyenge, a nyomvonalakat a havas esős időszakban könnyedén lekövethetjük. Nem vitás egy korszerű, szigetelt és megbízható rendszernél nincs jobb és egyszerűbb. Természetesen nem állítjuk, hogy ez a tökéletes megoldás, de jelen körülmények között a leg- költséghatékonyabb és a legmegbízhatóbb rendszer! A gázból és az egyéb fűtőanyagokból folyamatosan hiány van és ennek megfelelően drasztikusan emelkedik az ára, míg a villamos energiából túlkínálat van és ugyan ennek az ára is némiképp emelkedik, de közel sem oly mértékben, mint más energiahordozóké.

Üveg infrafűtőtest

A villamos áram díja az előzetes híradások szerint ezévben tovább csökken! Igaz csak néhány százalékkal, de azért lássuk be minden forint számít! Amennyiben a villamos fűtés mellett döntöttünk, első lépés ként egy jól megtervezett, kellő alapossággal és gondossággal megválasztott infrafűtésre van szükségünk. Ehhez cégünk minden segítséget megad és ingyenesen kiszámolja és megtervezi az épület energiaigényét! A kivitelezés rendkívül egyszerű, egy képzett villanyszerelő igen rövid időn belül kiépíti és felszereli az infrafűtést. Ezt követően semmi dolgunk a fűtésrendszerünkkel, ha szükségünk van rá bekapcsoljuk és automatikusan működik igényeinknek megfelelően. Amennyiben a fűtésszámlánkat tovább szeretnénk csökkenteni, akkor egy napelemes rendszerre van szükség, amely a nyári időszakban a többlettermelést a hálózatra értékesíti, télen pedig a szükséges mértékben pótlódik és az éves elszámolásunk akár még pozitívan is alakulhat, de minden esetben lényegesen alacsonyabb az elektromos áramdíjunk, mint ezt megelőzően.

blog comments powered by Disqus